Presbiópia - öregszeműség

2023.08.08

Mi a presbiópia?

40-45 éves korunkra azt vesszük észre, hogy nehézséget okoz elolvasni bevásárlás közben a feliratokat, egyre távolabb tartjuk magunktól az okostelefont, vagy nagyítjuk a képernyőn a betűket.

A presbyopia egy természetes állapot, amely minden ember életében bekövetkezik. A jelenség lényege, hogy a szem lencséje és az izmai idővel veszítnek rugalmasságukból és alkalmazkodóképességükből. Ennek eredményeként a közeli tárgyakat nem látjuk élesen. 

Mi a megoldás? 

Multifokális lencsék

Abban az esetben, ha az életstílusunk megköveteli a kényelmes, gyors váltást a különböző távolságok között, ez a legjobb megoldás. Nem kell cserélgetni a szemüvegeket, nem kell letologatni azt, a lencse ugyanis tartalmazza az összes távolságra a megfelelő korrekciót. A szemüveg alsó részén az olvasáshoz szükséges közeli dioptria, középen a monitor távolságra alkalmas köztes rész található, egyenesen előre nézve pedig távolra látunk élesen.

A lencse kialakítása ergonómiailag tökéletesen alkalmazkodik a nézési szokásainkhoz, de kell egy kis időt szánni a megszokásra. További előnye, hogy kívülről nem látszik éles választóvonal, így nem árulkodik az életkorunkról.

Egyfókuszú olvasószemüvegek

Ezzel a megoldással csak egy távolságra, közelre látunk jól, így le kell venni, ha számítógép előtt ülünk, vagy távolra nézünk. Egyszerű, de használat során mégis kényelmetlen viselet, hiszen cserélgetni kell. 

Bifokális lencsék

A bifokális lencséket körülbelül 200 éve fejlesztették ki. Ez az a megoldás, amely éles határoló vonallal, úgynevezett pajzsszerű kialakítással tartalmazza az olvasó részt. Közelre és távolra jelent megoldást, a kettő között nincs dioptriaátmenet, így monitorhoz nem tökéletes.

Munkaszemüvegek

Ha Ön számítógépes munkát végez, a legkényelmesebb, ha az olvasó mellett az úgynevezett köztes távolságra is élesen lát. Ezt kínálják a munkaszemüvegek, amelyek távolra nem alkalmasak, de széles látóteret biztosítanak irodai környezetben.