Multifokális lencsék: Legjobb megoldás?

2023.02.28

Mikor van szükség multifokális szemüveglencsére?

Az életkor előrehaladtával természetes módon alakulnak ki a szemünkben olyan problémák, mint a presbyopia (öregszeműség), amely során a szemlencse elveszíti rugalmasságát, közelre való fókuszálás képességét. Erre a problémára a legnépszerűbb és leghatékonyabb megoldás a multifokális lencse. A multifokális lencse több fókuszponttal rendelkezik, így lehetővé teszi az éles látást a különböző távolságokra. De vajon valóban a legjobb megoldás presbópiás személyeknek? Ebben a cikkben ezt a kérdést elemezzük.

A multifokális lencse előnyei:

A multifokális lencse egyik nagy előnye, hogy több távolságra is lehetővé teszi az éles látást. 
A multifokális lencse segítségével a távoli tárgyak is élesek, így az érintettek több tevékenységet is végezhetnek anélkül, hogy szükség lenne a szemüvegek cserélgetésére. Ezenkívül a multifokális lencsék kényelmesebbek is lehetnek, mint a hagyományos szemüvegek.

A multifokális lencse hátrányai:

Bizonyos esetben időbe telhet, amíg a szem hozzászokik az új lencséhez. Emellett a multifokális lencsék ára is magasabb, mint a speciális gyártási folyamatnál fogva.

Kinek ajánlott a multifokális lencse?

A multifokális lencse azoknak ajánlott, akik presbyopiások (cca 45+), azaz a természetes öregedési folyamat miatt kialakult távoli és közeli látászavarokkal küzdenek. Ez a típusú lencse lehetővé teszi számukra, hogy élesen lássanak távoli, közeli és köztes távolságokban is, és nem kell több szemüveget vagy kontaktlencsét használniuk különféle tevékenységekhez.