HYLO - Szemcseppek

2023.09.07

A száraz szem szindróma egy könnyfilm képződési rendellenesség, amely akkor fordul elő, ha nincs elegendő mennyiségű könnyfolyadék, vagy ha annak összetétele megváltozik. Az okok különféle egészségügyi problémák vagy szembetegségek lehetnek. Minden esetben a könnyfilm sérüléséről van szó, amely védőréteget képez a szem felszínén. 


Mi befolyásolhatja a könnyfilmet?

Egyre többen szenvednek száraz szem szindrómától, amit a monitor mögötti munkavégzés is okozhat, ugyanis hajlamosak vagyunk kevesebbet pislogni képernyőre (telefon, számítógép, televízió) nézve, mint egyéb tevékenység közben. Ez a könnyfilm nem megfelelő szétterüléséhez vezet a szem felszínén, ugyanez vonatkozik kontaktlencse viselésére is. A könnyfilmet a száraz levegő (fűtés) vagy a légkondicionálás, az ózon vagy a dohányzás is károsíthatja. 


A sérült könnyfilm már nem védi a szemet

Ha nincs elegendő mennyiségű könnyfolyadék, vagy ha az összetétele nem egységes, a könnyfilm felszakadhat, amitől a szem érzékenyebbé válik a környezetre. A hidratáló folyadék jelentős védelmet nyújt a szemnek, és ellátja a felső rétegét tápanyagokkal és oxigénnel. Ha a könnyfilm megsérül, több kórokozó kerülhet a szembe, és gyorsabban fejlődhet ki a fertőzés. Ezenkívül a könnyfilm megsértése a szaruhártya kiszáradásához, hegesedéséhez és homályosodásához vezethet, ami tartósan károsíthatja a látást. 


Tünetek:

Különféle tünetek jelentkeznek, ha a szem nedvességtartalma megsérül. Jellemző tünetei a szem kivörösödése, égése és viszketése. Gyakran előfordul az idegen test érzése, fáradtság vagy túlzott könnyezés.


Megoldás:

A szemszárazságot nappal szemcseppekkel, éjszaka pedig szemkenőcsökkel kezeljük. Ebben a kezelésben a különböző termékek különböző szerepeket töltenek be: Ha a könnyfilm középső, vizes rétege túl vékony, vagyis nem elegendő mennyiségű a könnycsepp, akkor szemcsepp formájú szemkenőcsök használata javasolt. Ezek pótolják a szem megnedvesítéséhez rendelkezésre álló folyadék mennyiségét, és így megfelelő erős könnyfilmet hoznak létre. A hialuronsav különösen alkalmas a szemek hidratálására. Sok nedvességet megköt, és egyenletes és nagyon tapadó filmet hoz létre a szem felszínén. Ha a könnyfilm stabilizáló lipidrétege megsérül, akkor is célszerű olyan szemcseppet használni, amely ezt a külső zsírréteget támogatja. Ennek az az oka, hogy ez a külső réteg stabilizálja a könnyfilmet és védi a szemet a könnyfilm vizes rétegének elpárolgásától. A speciális szemcseppek mellett javasolt a szemkenőcsök használata is, melyeket lefekvés előtt alkalmazunk, és segítik a szemfelszín regenerálódását az éjszaka folyamán. Mivel a szemek éjszaka lényegesen kevesebb könnyfolyadékot termelnek, mint nappal, a szemszárazság esetén általában ajánlatos szemkenőcsöt használni. Ezek rendkívül alkalmasak arra, hogy megvédjék a szemet az alvás közbeni kiszáradástól.