Szemnyomás mérés


Hogy működik a szemnyomásmérő?

Az érintés nélküli (non-contact) szemnyomásmérést egy amerikai optikus, Grolman Bernard, találta fel. A tonométer sűrített levegőt fúj, amely áramlásának szaruhártyára gyakorolt ​​hatásra és a szaruhártya deformációjának mértékének meghatározására szolgál.
A mérés úgy történik, hogy a páciens a műszer előtt ül, állát és homlokát az arra kijelölt támlára helyezi, közben egy világító fixációs pontot néz, a tonométer pedig először az egyik, majd a másik szemébe levegőt fúj.


Miért fontos a rendszeres ellenőrzés?

A szemnyomást a folyamatosan termelődő és elvezetődő csarnokvíz egyensúlya tartja fenn. Alacsony vagy magas szemnyomás akkor alakulhat ki, ha eltolódás jelentkezik ebben. A magas szemnyomás a zöld hályog vagy más néven a glaukóma kiemelt tünete lehet, amelyre jó, ha időben fény derül, mielőtt még a teljes látásvesztés bekövetkezne.
Egészséges embereknél a szemgolyó belső nyomásának általában 10-21 Hgmm tartományban kell lennie. Közvetlenül ébredés után a szemnyomás a legmagasabb, és a nap folyamán fokozatosan csökken.
Ha az szemnyomás a normánál magasabb értékeket mutat, azt kritikusnak nevezzük, ennél a nyomásnál a szem érellátásának zavara lép fel. Az kritikus nyomásértékek 31±2,5 Hgmm. Ha ezeket a kritikus értékeket túllépik, a szem szöveteiben visszafordíthatatlan folyamatok lépnek fel, amelyek tartósan károsíthatják a látószervet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szemnyomás értéke az egyes betegeknél eltérő, és függ az életkortól, az erek állapotától, a scleralis merevségtől és egyéb paraméterektől.